Bijles wordt steeds populairder
Bijles wordt steeds meer gemeengoed. Dat is een goede ontwikkeling, want niet elke leerling kan soms helemaal meekomen met bepaalde vakken en heeft wat extra uitleg en begeleiding nodig.
Grote klassen
Op zowel de basisschool als de middelbare school worden de klassen steeds groter. Klassen van minimaal dertig leerlingen zijn eerder regel dan uitzondering. Je zal het zelf ook wel herkennen vanuit jouw schoolperiode: bepaalde kinderen staan meer op de voorgrond dan anderen. De kinderen die op de voorgrond staan, krijgen over het algemeen meer aandacht.
Het zijn vooral de kinderen die wat stiller en rustiger zijn die het lastig vinden om de aandacht van de leerkracht te trekken. Daarnaast heeft een docent ook maar een beperkte tijd en kan die tijd niet altijd even goed verdelen. De stillere kinderen mogen hier niet de dupe van worden.
De één-op-één begeleiding met bijles zorgt er voor kinderen zich niet geremd voelen en vragen durven stellen. Als bijlesdocent zorg je voor een prettige en vertrouwde sfeer waarin openheid centraal staat, bij voorkeur in de thuissituatie van de leerling. Goed luisteren en je kunnen inleven zijn daarin belangrijke voorwaarden.
De leerling wint daarbij niet alleen aan kennis, ook het zelfvertrouwen krijgt een enorme boost. Niet alleen in het vak dat jij geeft, maar ook in de andere vakken op school, én daarbuiten.
Maatwerk
Elk mens is uniek. Daarom zijn onze bijlessen dat ook.
Klik
Een klik tussen leerling en docent is zeer belangrijk.
Centraal
Alles draait om het succes en welzijn van de leerling.
Ouders
Er is regelmatig contact over de voortgang.
Bijles aan huis
Leerlingen die bijles volgen, doen dat niet voor niets. Er zijn vakken, onderdelen of andere aspecten van het schoolleven waar zij moeite mee hebben. In veel gevallen is het al een hele stap om over te gaan tot bijles. Het is dan prettig om de bijles in een vertrouwde omgeving te krijgen. En wat is er nu vertrouwder en veiliger dan thuis? Daarom worden de meeste bijlessen thuis gegeven.
Gemiddeld genomen ben je acht tot negen uur per week kwijt aan het geven van de bijlessen. Wij proberen de leerlingen zo te koppelen dat jij een minimale afstand hoeft af te leggen. Na het eerste contact met de leerling (en zijn of haar ouders) ben je vrij om de vervolgafspraken te maken. Dat kan bij de leerling thuis zijn, maar ook in de bibliotheek of op school als de leerling daar de voorkeur aan geeft. Je krijgt wat dat betreft dus veel vrijheid om je eigen planning te maken. Ideaal als je zelf nog studeert of hobby’s hebt.
Combinatielessen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld voor broertjes en zusjes. Uiteraard proberen wij dat ook zo efficiënt mogelijk te verdelen, met als ideale oplossing opeenvolgende lessen, zodat je maar één keer hoeft te reizen.
Extra aandacht
Naast de studenten die extra uitleg over een bepaald vak willen, zien we ook veel leerlingen waarbij het in een ‘normale’ klas lastig is om het niveau bij te benen op alle punten. Denk hierbij aan leerlingen met faalangst of ADHD. Dit zijn kinderen die gebaat zijn bij een rustige en veilige omgeving waar zij aan het werk kunnen. Jij bent er om vragen te beantwoorden en te helpen waar nodig.
Kinderen met faalangst help je met een positieve instelling en door te benadrukken wat er wel allemaal goed gaat in plaats van de focus te leggen op de verbeterpunten. Bij kinderen met ADHD is het belangrijk om gestructureerd aan de slag te gaan. Structuur is wat ze vaak missen op school. Belangrijk dat jij dus, samen met de leerling, zorgt voor een goede planning en structuur in het werken.
Dit alles klinkt serieus en statisch. Dat is het natuurlijk ook, alleen is het minstens zo belangrijk dat de leerling het naar zijn of haar zin heeft. Een grapje of verhaal om het ijs te breken is daarin prima en veel kinderen hebben daar juist behoefte aan. Als de uiteindelijke focus maar op de bijles ligt, is er ook ruimte voor ontspanning.
Leerlingen
Wat voor leerlingen krijg je eigenlijk? De bijlessen worden gegeven op vrijwel alle niveaus. Al zal de focus voornamelijk liggen op de leerlingen van de middelbare school, dus de leeftijd van twaalf tot achttien jaar. Daarnaast kunnen ook basisschoolleerlingen en mbo- en hbo-studenten aankloppen. Leerling kunnen bijles volgen in één specifiek vak, maar ook voor algemene huiswerkbegeleiding of examentraining. Uiteraard gaan wij bij een aanmelding van een leerling altijd op zoek naar een zo goed mogelijke match. Als jij bijvoorbeeld gespecialiseerd bent in Nederlands, gaan we je niet inzetten op wiskunde, tenzij je daar ook ervaren in bent. Of als jouw specialisme raakvlakken heeft met andere vakken. Is jouw vak bijvoorbeeld economie, dan zou je ook prima M&O kunnen geven.
Engels, wiskunde en economie zijn vakken waar het meest bijles voor aangevraagd wordt. Maar ook huiswerkbegeleiding staat hoog op de aanvraaglijst. Bij deze bijles ligt de focus niet op één vak, maar meer op het plannen van de opdrachten. Hier zijn meer algemene vaardigheden voor nodig en hoef je geen specialisme in een vak in het bijzonder te hebben.
De duur van bijlessen verschilt. Sommige leerlingen hebben voldoende aan een paar extra lessen voor een tentamen of examen, anderen vinden het juist prettig om gedurende het hele schooljaar extra ondersteuning te krijgen. Zoals eerder al aangegeven, is de planning die je in die periode opmaakt helemaal aan jou en de leerling en zijn of haar ouders.
Verdiensten
Bijles geven doe je natuurlijk niet voor niets. Je verdient €11,- per uur. Met een gemiddelde van acht tot negen uur is dit al snel een kleine €100,- per week. Naast de financiële verdiensten is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk en dankbaar werk om een leerling te helpen. Volgens veel van de bijlesdocenten geeft het geen beter gevoel dan wanneer de leerling dolgelukkig terugkomt met een hoger cijfer na de bijlessen.
Naast een boost voor je eigen ontwikkeling, staat het geven van bijles goed op je CV. Het toont dat je sociaal bent, goed anderen kan helpen en ook bereid bent dat te doen. Alle positieve punten die meewegen bij je toekomstige sollicitaties.
Het aantal uur dat je ingezet wordt, hangt af van de regio waar jij woont. Woon je in een buitengebied waar weinig potentiële leerlingen zitten, dan krijg je normaal gesproken minder leerling dan wanneer je midden in de stad woont. Je kunt er dan voor kiezen om iets verder te reizen, zodat jouw gebied uitgebreid wordt. De planning deel je helemaal zelf in, je krijg daarin veel vrijheid. Sport je altijd op dinsdagavond? Dan zorg je er zelf voor dat je geen bijles geeft op de dinsdag. Zo heb je de regie over je eigen planning en hoeven jouw studie en hobby’s hier niet onder te lijden.
Ik meld me aan, en dan?
Op het moment dat je aanmelding binnen is gekomen, screenen we je profiel. Heb jij de vaardigheden voor het geven van bijles? Dan nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek. Minstens zo belangrijk als je kennis is je omgang met kinderen én volwassenen. Bij het persoonlijke gesprek zijn vooral je pedagogische vaardigheden belangrijk.
Is er na dit gesprek een klik van beide kanten, dan ben je in principe bijna klaar om aan de slag te gaan. Voordat je ook daadwerkelijk aan de slag kunt, moet je nog een interne training volgen. Tijdens de training bereiden we jou ok de best mogelijke voor op het geven van de bijles. Heb je deze training helemaal afgerond, dan gaan wij voor je op zoek naar je eerste match!
Om je aan te melden vul je het contactformulier in. Wij zorgen dat je gegevens bij de juiste persoon terecht komen om alles in gang te zetten. Je hoort daarna zo snel mogelijk van ons.
© 2024 | Sitemap | Disclaimer | Privacy | Voorwaarden