Atheneum of gymnasium

Hoe kies je tussen het gymnasium en het atheneum?

Is jouw kind bijna klaar om de basisschool achter zich te laten en de spannende wereld van de middelbare school te betreden? En staat jullie nu de keuze tussen het atheneum en het gymnasium te wachten, omdat je kind een havo/vwo- of vwo-advies heeft? Maak je geen zorgen, het maken van deze keuze hoeft niet stressvol te zijn. In deze blog verkennen we samen de verschillen tussen deze twee onderwijsvormen en geven we praktische adviezen die jou en je kind zullen helpen bij het kiezen van de juiste schoolrichting.

Wat zijn de verschillen tussen atheneum en gymnasium?

Zowel het atheneum als het gymnasium zijn onderdeel van het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) en duren zes jaar. Op beide schooltypen krijgen leerlingen dezelfde vakken, zoals Nederlands, wiskunde, geschiedenis en natuurkunde op een hoog niveau. Na afronding van de studie op een van deze twee richtingen, ligt de weg naar de universiteit open.

Het voornaamste verschil tussen deze twee richtingen zit in het curriculum. Op het gymnasium wordt er extra nadruk gelegd op de klassieke talen Grieks en Latijn. Dit betekent dat er in de onderbouw zelfs zes verschillende talen worden onderwezen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks en Latijn. In de bovenbouw specialiseert de leerling zich verder in deze talen door er een paar te kiezen die hij of zij blijft volgen. Op het atheneum volgen leerlingen na de onderbouw meestal op drie talen: Nederlands, Engels, en een keuze tussen Frans of Duits.

Het gesprek aangaan

Het is heel belangrijk dat je kind actief deelneemt aan de keuze. Bespreek samen de opties en betrek er eventueel familieleden, vrienden of leraren bij die ervaring hebben met zowel het atheneum als het gymnasium. Verder is het nuttig om te onderzoeken wat de scholen in je omgeving te bieden hebben. Sommige scholen hebben bijvoorbeeld in het atheneum verrijkingsprogramma’s waarbij je kind alvast in aanraking komt met klassieke talen en cultuur. Dit kan ook helpen bij het maken van een keuze.

Hoe kun je de beste keuze maken?

Evalueer of je kind interesse en aanleg heeft voor talen, vooral omdat het gymnasium met de extra klassieke talen een uitdaging kan zijn. Als je merkt dat je kind al moeite heeft met de reguliere vakken, is het gymnasium misschien wat hoog gegrepen. Overweeg een scholengemeenschap die zowel atheneum als gymnasium aanbiedt als je kind nog twijfelt. Zo kan er makkelijk geschakeld worden tussen de twee richtingen zonder van school te wisselen, mocht het gymnasium te zwaar blijken. Denk ook na over de toekomstige studieplannen van je kind. Heeft je kind bijvoorbeeld een passie voor geneeskunde? Dan kan de kennis van Latijn op het gymnasium een voordeel zijn, aangezien veel medische termen uit het Latijn komen.

Andere opties verkennen

Naast atheneum en gymnasium zijn er ook andere vwo-richtingen zoals tweetalig atheneum, technasium, of entreprenasium die zich richten op specifieke interessegebieden zoals bèta-wetenschappen of ondernemerschap. Deze zijn vooral beschikbaar in grotere steden, bijvoorbeeld in Amsterdam. Verken deze opties grondig om te bepalen welk type onderwijs het beste aansluit bij de interesses en talenten van je kind.

Maak de keuze samen met je kind

Met de juiste informatie en een open dialoog kun je samen met je kind een bewuste keuze maken tussen het atheneum en het gymnasium. Ontdek de mogelijkheden, praat met mensen die ervaring hebben en zorg ervoor dat je kind een plek kiest waar hij of zij zich kan ontplooien. Twijfel je of je kind extra ondersteuning nodig heeft bij deze beslissing? Neem contact met ons op via de website. Bij Bijles.eu staan we klaar om te helpen met advies.

Start vandaag nog de route naar betere cijfers en meer leerplezier