Duits of frans

Welke extra taal kies je? Frans of Duits?

Als je op de middelbare school zit, moet je soms kiezen welke extra taal je gaat leren. Vaak kun je kiezen tussen Duits en Frans. Dit lijkt misschien een kleine beslissing, maar het kan veel invloed hebben op wat je later gaat doen. Beide talen zijn de sleutel tot verschillende culturen en mogelijkheden.

Wat je moet overwegen bij het kiezen

Op veel scholen kun je kiezen tussen Duits en Frans als extra taal. Ik stond voor dezelfde keuze en het leek in eerste instantie moeilijk. Elke taal heeft zijn eigen charme en voordelen.

Ik heb eerst gekeken naar wat ik zelf leuk vond. Frans sprak me meer aan, omdat ik het een mooie taal vind en ik heb in Haarlem Franse vrienden wonen. Dit maakte het leren leuker en ik had meer zin om er tijd in te steken.

Kijken naar wat je al kunt en wat je nodig hebt

Het is ook slim om na te denken over welke taal je beter ligt. Bij mij was dat Frans. Maar misschien ben jij beter in Duits of heb je familie in Duitsland waardoor Duits handiger is. Denk ook na over waar je de taal voor wilt gebruiken. Ga je later misschien werken in een land waar ze een van deze talen spreken?

Vragen die je jezelf kunt stellen

Als je niet zeker weet welke taal je moet kiezen, denk dan na over deze dingen:

  1. Welke taal vind ik het leukst?
  2. In welke taal ben ik beter?
  3. Welke taal ga ik waarschijnlijk meer gebruiken?
  4. Wat zeggen mijn leraren over mijn vaardigheden in beide talen?

Deze vragen helpen je om een duidelijker beeld te krijgen van wat voor jou de beste keuze is. Praat ook met je leraren, zij kunnen je goed advies geven.

Wat ik merkte na mijn keuze

Toen ik voor Frans koos, ging het leren mij veel beter af. Omdat ik het leuk vond, haalde ik betere cijfers en had ik meer interesse in de lessen. Ik leerde ook veel over de Franse cultuur, wat echt interessant was.

Neem je tijd

Als je nog steeds niet zeker weet wat je moet kiezen, geen haast! Praat met mensen die je kent, zoals vrienden, familie en leraren. Hun mening kan je helpen bij je keuze. En onthoud goed, je keuze nu is niet voor altijd. De vaardigheden die je leert, zijn hoe dan ook waardevol.

Hulp nodig? neem contact op

Ben je geïnteresseerd in het leren van een nieuwe taal en heb je hulp nodig bij je keuze? Bij Bijles.eu kunnen we je helpen de beste beslissing te nemen. Neem contact met ons op en we helpen je graag op weg met jouw taalkeuze. Zet vandaag nog de eerste stap naar een nieuwe leerervaring!

Start vandaag nog de route naar betere cijfers en meer leerplezier