Planning maken

Zo maak je een goede planning

Vandaag gaan we iets heel belangrijks bespreken dat jouw schoolleven én vrije tijd enorm kan verbeteren: planning! Als bijlesleraar bij Bijles.eu help ik niet alleen met huiswerk, maar ook met iets super belangrijks – hoe je je tijd slim kunt indelen. Wanneer je eenmaal een planning-pro bent, zul je zien dat niet alleen je cijfers beter worden, maar dat je ook zeeën van tijd overhoudt om leuke dingen te doen

Waarom is planning zó belangrijk?

Stel je voor: je bent een jongleur met drie ballen in de lucht – school, hobby's en vrienden. Zonder een goede planning, is de kans groot dat je een bal laat vallen. En we willen toch alle ballen in de lucht houden, niet waar? Het belang van plannen werd mij duidelijk door mijn leerling Lisa uit Eindhoven. Zij begon met een strakke weekplanning en ontdekte al snel dat ze tijd overhield voor haar passie voor schilderen, naast haar schoolwerk. Haar cijfers verbeterden en haar stress nam af, allemaal dankzij een goede planning.

Stap 1: Hoe besteed je je tijd nu?

Voordat je een master planner wordt, moet je eerst weten hoe je nu je tijd besteedt. Ik vraag mijn studenten altijd om twee weken lang elke activiteit te noteren: van gamen en huiswerk, tot aan lessen en de tijd die je doorbrengt met je vrienden. Probeer dit te doen tijdens gewone weken, zonder vakanties of speciale gelegenheden, zodat je een echt beeld krijgt van je dagelijkse routine.

Stap 2: Begin met plannen

Nu je weet hoe je dagen eruit zien, is het tijd om een echte planning te maken. Een goede planning is duidelijk maar flexibel – te veel details maken het te complex, terwijl te weinig details zorgen voor chaos. Begin met het opstellen van een weekplanning; hierin kun je school, vrije tijd en andere activiteiten een plek geven.

Hoe maak je een weekplanning?

  1. Doelen stellen: Wat wil je deze week bereiken? Zet deze doelen om in acties.
  2. Verdeel grote taken: Ziet een taak er enorm uit? Hak 'm in kleinere stukken.
  3. Plan belangrijke data: Proefwerken en deadlines moeten duidelijk in je agenda staan. Stel, je hebt vrijdag een toets en denkt zes uur nodig te hebben om te leren – plan dan verspreid over drie dagen elke twee uur studietijd in.

Blijf flexibel en actief

Een goede planner weet dat het leven vol verrassingen zit. Soms moet je je plannen aanpassen. Misschien moet je een keertje een sportmiddag overslaan om voor een last-minute toets te leren. Een dagelijkse mini-planning kan helpen om flexibel te blijven.

Plezier is belangrijk!

Veel studenten denken dat er geen tijd meer over is voor leuke dingen zodra ze beginnen met plannen. Niets is minder waar! Tijdens mijn studententijd in Utrecht zorgde ik dat ik mijn hobby's en uitjes juist altijd inplande. Dat maakte het studeren een stuk aangenamer en vol te houden.

Kies voor een gebalanceerd leven

Bij Bijles.eu streven we ernaar om je niet alleen academisch te ondersteunen, maar je ook levensvaardigheden bij te brengen waardoor je zowel succesvol als gelukkig kunt zijn. Planning is een sleutel tot dit succes. Ben je benieuwd hoe je een meester in planning wordt, of heb je hulp nodig bij je schoolwerk? Vul dan het contactformulier op onze website in, en we nemen snel contact met je op.

Start vandaag nog de route naar betere cijfers en meer leerplezier